Tietoa linnuista
APUA LINTUJEN LAJINMÄÄRITYKSEEN
Lintujen lajinmääritys on haasteellista ja mielenkiintoista. Monilla lajeilla koiraat, naaraat ja nuoret ovat erinäköisiä. Monien lajien ulkonäkö myös vaihtelee vuodenajan mukaan. Linnuilla on hyvin monenlaisia ääniä ja useat lajit ovat taitavia matkijoita. Linnut eivät myöskään odota, että ehdit nähdä ne kunnolla. Mutta muista - harjoitus tekee mestarin.
Helpoiten lintuharrastuksen alkuun pääsee retkeilemällä kokeneiden lintuharrastajien kanssa. Talvisaikaan lintujen opettelu on myös helpompaa kuin keväällä, koska talvella lintuja on vähemmän ja niiden ruokaillessa lintulaudalla ne pääsee näkemään läheltä.
Hyvä kiikari on lähes välttämätön apuväline, ja myös kaukoputki auttaa paljon. Valokuva on hyödyllinen, vaikkei se olisi edes hyvätasoinen.
Apua lajimääritykseen saat Orioluksen lintuharrastajilta laittamalla lintukysymyksesi mieluiten kuvan kera esimerkiksi Oriolus lintuharrastus-Whatsapp-ryhmään.
BirdLife Suomi esitteli nettisivuilla vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi joka viikko kaksi lintulajia, joita voi havaita kyseiseen aikaan vuodesta. Opettelemalla nämä lajit vuoden aikana tunnet vuoden lopussa 100 lintulajia. Opi tuntemaan-sivuille pääset TÄSTÄ.
Tässä lisäksi muutamia vinkkejä lintujen lajinmäärityksen avuksi:
Lars Svenssonin Lintuopas - Euroopan ja Välimeren alueen linnut on erittäin hyvä apu lintujen määrityksessä. Lintuoppaasta löydät perustiedot lajeista ja niiden keskeiset tuntomerkit. Kirjasta käy ilmi koiraan ja naaraan erojen lisäksi iän, vuodenaikojen ja elinympäristön vaikutukset linnun ulkonäköön. Sekä lajien erilaiset puvut: koiraat, naaraat, nuoret, kevät- ja talvipuvut. Ajantasaiset kartat osoittavat eri lajien pesimä- ja talvehtimisalueet sekä muutonaikaiset esiintymisalueet. Kirja on myös näppäränkokoinen retkeille mukaan otettavaksi. Kirjasta on saatavilla myös puhelimelle ladattava sovellus, Collins Bird Guide. Sovellus on englanniksi, mutta lajien nimet on suomeksi. Sovelluksessa on kuvien lisäksi äänitteitä lintujen äänistä!
Kaikki Suomen pesimälinnut esitellään perusteellisesti ja selkeästi. Mukana on myös läpimuuttajia ja vuosittain havaittavia harvinaisuuksia. Tämä kirja sopii myös erinomaisesti aloittelevalle lintuharrastajalle - ja kaikille lintujen ystäville. Kaunis kirja ja antoista tietopaketti.
Lintusanastoa
Jokaiseen harrastukseen ja alaansa kuuluu oma sanastonsa.
Lintuaiheisia keskusteluja helpottaa kun tiedät esimerkiksi seuraavat asiat:
orni = lintuharrastaja
havis = havainto
rari = harvinainen lintulaji
staijaaminen = muutontarkkailua
bongaaminen = menee katsomaan toisen löytämän linnun
bongari = lintuharrastaja jonka havainnot koostuvat pitkälti bongatuista lajeista
vuodari (vuodenpinna) = vuodelle ensimmäinen havainto kustakin lajista
elis (elämänpinna) = elämän ensimmäinen havainto kyseisestä lajista
staijauskeppi (seipiö) = kiikarin tukikeppi
arktika = arktisten vesilintujen ja kahlaajien massamuutto
redu = retki
linturalli = kilpailu jossa yritetään havaita mahdollisimman monta lintulajia joltain tietyltä alueelta, tiettynä aikana
Tässä vielä lisäksi muutama lintuaiheinen sanasto:
LINTUSLANGIA
Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistyksen Lintuslangi -sanasto.
http://www.ekly.org/linnusto-ja-harrastus/lintuslangi/
LINTUJEN NIMIÄ
Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen Lintujen nimistö-sanasto.
http://www.ekly.org/linnusto-ja-harrastus/lintujen-nimistoa/