Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Eurobirdwatch -yhteishavannointia Punkaharjun levikkeellä 30.9.-1.10.2023

Eurobirdwatch on koko Euroopan laajuinen muuttolintutapahtuma. Punkasalmen ja Laukansaaren välisellä P-paikalla lauantaina ja sunnuntaina (30.9.-1.10.2023). Lintuopas paikalla klo 7-12. Lue lisää tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhditys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

  

APUA LINTUJEN LAJINMÄÄRITYKSEEN

Lintujen lajinmääritys om haasteellista ja mielenkiintoista. Monilla lajiella koiraat, naaraat ja nuoret ovat erinäköisiä. Monien lajien ulkonäkö myös vaihtelee vuodenajan mukaan. Linnuilla on hyvin monenlaisia ääniä ja useat lajit ovat taitavia matkijoita. Linnut eivät myöskään usein odota, että ehdit nähdä ne kunnolla. Mutta muista - harjoitus tekee mestarin.  

Helpoiten lintuharrastuksen alkuun pääsee retkeilemällä kokeneiden lintuharrastajien kanssa. Talvisaikaan lintujen opettelu on myös helpompaa kuin kevällä, koska talvella lintuja on vähemmän ja lintulaudalla syödessään ne pääsee näkemään läheltä.

Hyvä kiikari on lähes välttämätön apuväline, ja myös kaukoputki auttaa paljon. Valokuva on hyödyllinen, vaikkei se olisi edes hyvätasoinen.

Apua lajimääritykseen saat Orioluksen lintuharrastajilta laittamalla lintukysymyksesi mieluiten kuvan kera Orioluksen Facebook-sivuille (Etelä-Savon lintuharrastajat) tai lähettämällä sähköpostia Esa-Matti Lampiselle, morakhai (at) gmail.com.

 

BirdLife Suomi esitteli nettisivuilla vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi joka viikko kaksi lintulajia, joita voi havaita kyseiseen aikaan vuodesta. Opettelemalla nämä lajit vuoden aikana tunnet vuoden lopussa 100 lintulajia. Opi tuntemaan-sivuille pääset TÄSTÄ

 

Tässä lisäksi muutamia vinkkejä lintujen lajinmäärityksen avuksi:

 

Lintukirjat, CD:t ja mobiilisovellutukset

Lars Svensonnin Lintuopas - Euroopan ja Välimeren alueen linnut

 

Lintuopas on erittän hyvä lintujen määritysopas. Lintuoppaasta löydät perustiedot lajeista ja niiden keskeiset tuntomerkit. Kirjasta käy ilmi koiraan ja naaraan erojen lisäksi iän, vuodenaikojen ja elinympäristön vaikutukset linnun ulkonäköön. sekä lajien erilaiset puvut: koiraat, naaraat, nuoret, kevät- ja talvipuvut. Monissa kirjoissa ei ole näytillä kuin juhlapukuinen koiras tai korkeitaan sen lisäksi naaras. Lintuoppaan kuvat ovat erinomaisia, vaikkakin pieniä. Ajantasaiset kartat osoittavat eri lajien pesimä- ja talvehtimisalueet sekä muutonaikaiset esiintymisalueet. Kirja on myös näppäränkokoinen retkeille mukaan otettavaksi ja hinnaltaan edullinen.Kirjan huonona puolena on se, että siinä on aloittelijalle liikaa lintuja! Kirjasta on saatavilla myös puhelimelle ladattava sovellus, Collins Bird Guide, joka maksaa Google playkaupassa 15 euroa. Sovellus on englanniksi, mutta lajien nimet on suomeksi. Sovelluksessa on kuvien lisäksi äänitteitä lintujen äänistä!

 

 

Lasse J. Laineen Suomen linnut - tunnistusopas

 

Oikein hyvä, äskettäin ilmestynyt kirja on myös Lasse J. Laineen Suomen linnut - tunnistusopas. Kirjassa on erinomaiset valokuvat sekä koiraista että naaraista - ja erikoisaukeamat nuorista ja lentävistä linnuista. Keskeiset tuntomerkit on merkitty myös kuviin.

Kaikki Suomen pesimälinnut esitellään perustellisesti ja selkeästi.Mukana on myös läpimuuttaja ja vuosittaiset harhailijat ja harvinaiset. Mukana on siis linnut, jotka voi Suomessa havaita - 345 lajia, yli 600 kuvaa ja lisäksi linkki 230 linnun ääneen.

Tämä kirja sopii myös erinomaisesti aloittelevalle lintuharrastajalle - ja kaikille lintujen ystäville. Kaunis kirja  ja antoista tietopaketti. 



 

 

Monia erinomaisia lintukirjoja ja lintu-CD:tä voi ostaa mm. BirdLife Suomen Lintuvarusteesta, 

http://www.lintuvaruste.fi

 

Tabletteihin ja kännyköihin soveltuvia mobiilisovelluksia on myös olemassa monenlaisia.   

 

Hyödyllisiä linkkejä

 

LUONTOPORTTI

Loistava ja kätevä apuväline peruslajien tunnistamiseen.

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/

 

OPPIMINEN.YLE.FI 

Tehtäviä ja tietoa linnuista.

Lintu - Lintujen tunnistusapua | Facebook

Lintujen tunnistusapua Facebookissa.

 

TARSIGER.COM

Täältä www.tarsiger.com - sivustolta löydät kymmenien tuhansien ympäri maailmaa kuvattujen lintukuvien lisäksi myös lintujen ääniä auttamaan sinua lintujen tunnistuksessa.  

 

LINTUKUVA.FI

Suomen ja Euroopan linnut kuvissa osin äänten kera

www.lintukuva.fi

 

LINTUJEN ÄÄNIEN OPETTELUUN
Hyvä sivu netissä lintujen äänien opiskeluun on myös: 

http://www.angelfire.com/poetry/luther/pelit/test.html?month=2&year=

a) valitaan lista esim. 100 yleisintä tai sitten esim. Metsien linnut

b) ääninäytteen jälkeen kirjoitetaan linnun nimi + Ok, jolloin siirtyy seuraavaan ääneen

Väärin arvatut saa lopuksi näkyviin ja uudestaan kuunneltavaksi halutessaan. Lintujen äänet kuuluivat ainakin Chrome-selaimella.