Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Orioluksen yölaulajaretki Mikkelissä sunnuntai-iltana 4.6.2023

Yölaulajaretki alkaa Mikkelin Kenkäverosta 4.6.2023 klo 21. Kesto noin 2 tuntia.

 

Uutta lintuatlassivuilla

Orioluksen lintuatlassivuille on nyt lisätty taulukko, josta voit ottaa vastuullesi atlasvastaavan kautta lintuatlasruutuja Etelä-Savon alueelta. Pääset sivulle tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhditys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

  

Koteja kottaraisille-hanke alkoi keväällä 2013. Tarkoituksenamme on saada kottaraiset palaamaan takaisin maaseudun iloksi.

Koteja kottaraisille-hankeen pönttöjen hankintaa ovat tukeneet Orioluksen lisäksi Valio Oy ja Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys KSLY. Kottaraispöntöt on hankittu linnunpontto.com:sta.

 

Vuonna 2013 oli hankkeessa mukana tiloja yhteensä 37 kpl, joista 21 tilalle tuli kottaraisia. Näistä "uusia" kottaraistiloja oli jopa 13 kpl. 

Pönttöjä oli mukana yhteensä 179 kpl. Rengastettuja poikueita oli 48 kpl ja rengastettuja poikasia yhteensä 230 kpl. Ensimmäisen poikasen rengasnumero oli A747001.

Vuonna 2014 hankkeeseen tuli mukaan pari tilaa lisää ja myös pönttöjä lisättiin kymmenkunta.

Alkukesän säät olivat kottaraisille rankkoja, kun oli kylmää ja sateista. Siksi poikueet olivat edellisvuotta pienemmät.

 

Vuonna 2014 poikueita rengastettiin hankeessa mukana olevilla tiloilla 51 kpl, yhteensä 190 poikasta, 20 tilalla. Joillekin tiloille ei tänä vuonna tullut kottaraisia, vaikka edellisenä vuonna niitä oli ollut. Osalla kottaraisia pesi vähemmän. Uusille tiloille tuli molemmille yksi kottaraispariskunta. Hyvin ovat siten pöntöt kelvanneet!

 

Tilat ovat olleet myös hienosti mukana ripustamassa pönttöjä, seuraamassa kottaraisia sekä rengastuksessa - usein koko perheen voimin.  

Hankkeen tarkoituksena onkin sen lisäksi, että kottaraiset saavat koteja, lisätä maanviljelijöiden tietämystä viljelysmaiden siivekkäistä ja antaa elämyksiä koko perheelle. 

 

 

 

Mylös media on ollut kiinnostunut Koteja kottaraisille -hankkeesta. Vuonna 2013 Yle Alueuutiset teki kolmesti televisio- ja radio-ohjelman. Osa jutuista oli myös valtakunnan levityksessä. Kottaraista oli lehtijuttu kevään aikana Länsi-Savossa, Itä-Savossa sekä Kangasniemen Kunnallislehdessä. 

 

Touko-kesäkuussa 2015 pääsemme seuraamaan kolmannen kerran, miten kottaraispariskuntien pesähommat sujuvat.

Nyt on tarkotus myös laittaa emoille lukurenkaita, mikä helpottaisi lintujen tunnistusta. 

 

 

Kuvassa pikkuinen "kottaraispunkkari".

 

Lisätietoja hankkeesta: maria.tirkkonen (at) hotmail.com