Lintuatlas on lähtenyt käyntiin!
Atlashavaintoja on Suomesta ilmoitettu jo 12 000. Kiitos kaikille tietoja ilmoittaneille! Muista kirjata kaikkiin pesintään viittaaviin havaintoihisi pesimävarmuusindeksi.
Lintuatlaksessa selvitetään Suomen kaikkien 10 x 10 km:n atlasruutujen pesimälinnusto. Ruutuja on Suomessa yli 3800 kpl. Tarkempia tietoja atlaksesta löytyy nettisivuilta
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/
Mitä nyt on meneillään?
Atlashavaintoja voi tehdä koko pesimäajan. Eri lajeilla pesimäaika vaihtelee, mutta se alkaa useimmiten reviirin varaamisella eli laulamalla, huutelemalla, rummuttamalla tai muulla tavalla ääntelemällä tai soidinlennolla. Tämän jälkeen tapahtuu varsinainen pesintä, eli muniminen, haudonta, pesäpoikasvaihe ja lentopoikasvaihe. Atlasmielessä pesintä loppuu vasta, kun poikaset poistuvat pesimäreviiriltä kauemmaksi eikä niitä enää pysty yhdistämään tiettyyn pesimäpaikkaan (käytännössä atlasruutuun). Eli lyhyesti: Atlas alkaa lajilla, kun se tavataan (laulamassa yms.) sille sopivassa pesimäympäristössä, ei vasta munien tai poikasten aikana.
Atlaksen pesimävarmuusindeksit jakaantuvat kolmeen luokkaan: mahdollisiin, todennäköisiin tai varmoihin pesintöihin. Esim. laulava lintu on mahdollinen, pesää rakentava todennäköinen ja poikasia ruokkiva varma pesintä. Tällä tavalla saamme kerättyä levinneisyystietoa myös niistä lajeista, joiden pesintää on hyvin vaikea varmistaa.
Nyt kannattaa erityisesti tarkkailla tikkoja, tiaisia ja varislintuja. Esimerkiksi harmaapäätikat huutelevat reviireillään innokkaasti näihin aikoihin. Myöhemmin ne hiljenevät, ja lajia voi olla hankala havaita. Myös tiaisten lauluaika on parhaimmillaan ja pöllöt huutelevat aktiivisesti. Varislinnut puolestaan kantavat risuja, mistä saa atlakseen pesänrakennushavainnon.
Varmoja pesintöjä on jo ilmoitettu lajeista, jotka aloittavat pesintänsä varhain. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi pikkukäpylintu, isokäpylintu ja kesykyyhky. Havaittiinpa Etelä-Suomessa jo lehtopöllön maastopoikuekin.
Lähde atlasretkelle maakuntaan
Vuosina 2022-2025 kaikki pesimäaikaiset retket ovat myös atlasretkiä. Retkeilet sitten kotimaisemissa tai kauempana, niin kaikkiin pesimäaikaisiin havaintoihin kannattaa lisätä pesimävarmuusindeksi. Atlashavainnot voi tallettaa Tiiraan tai sitten Luonnontieteellisen keskusmuseon eli Luomuksen järjestelmään Laji.fi:hin. Lisätietoja löytyy em. linkeistä.
Jos olet kiinnostunut retkeilemään atlasmielessä maakunnassa, niin toistaiseksi kaikista ruuduista on niin vähän havaintoja, että retkeilyn suuntaamiselle ei ole vielä tarvetta. Tarkoituksemme ei ole tällä hetkellä tehdä mitään varsinaista varauslistaa maakunnan atlasruuduista, mutta jos olet kiinnostunut selvittämään tietyn/tiettyjen ruutujen pesimälajistoa, niin otathan yhteyttä. Näin voimme suunnata retkeilyä maakunnan sellaisiin osiin, jotka jäisivät muuten huonommin selvitetyiksi.
Lähtisinkö Lappiin?
Pohjoisimmassa Suomessa myyräkannat ovat nousussa tulevana kesänä, ja huippua ennustetaan vuodelle 2023. Kaksi ensimmäistä vuotta lintuatlasvuotta ovatkin ilmeisen hyviä pohjoisten petolintujen ja tunturikihujen tilanteen kartoittamiseksi. Jos harkitset Lapin retkeä, se kannattaa tehdä nyt! Lapista kaivataan havaintoja erityisesti vähän retkeillyiltä erämaisilta alueilta, kuten Käsivarren erämaista ja Inarinjärven itäpuolelta. Jos sinulla on mahdollisuus retkeillä Lapissa laajemminkin atlaksen merkeissä, ota yhteyttä lintuatlaskoordinaattoreihin (lintuatlas@luomus.fi), niin etsitään sinulle sopiva mielenkiintoinen alue.
Tietoa tuloksista
Tutustu erilaisiin atlaksen tulostietoihin sivulla
https://lintuatlas.fi/linkkeja/
Esimerkiksi Tapani Lahden tilastoissa on lintuyhdistyksittäin atlasruutujen varmojen, todennäköisten ja mahdollisten pesintöjen määrät. Vertailuksi näkyy aiempien atlasten tietoja sekä karttoja.
Mistä päin Suomea on tai ei ole ilmoitettu tietoja lintuatlakseen? Katso kaikkien lintulajien yhteiskarttaa:
https://tulokset.lintuatlas.fi/species/MX.37580
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Askarruttaako jokin asia? Joku muu on voinut ihmetellä samaa. Tarkista "usein kysytyt kysymykset", löytyykö vastaus sieltä. Voit olla yhteydessä myös oman yhdistyksesi atlasvastaavaan.
Esimerkiksi tulospalvelusta on tullut paljon toiveita ja kysymyksiä, joita toteutetaan pitkin kevättä. Tulospalveluun on tulossa mm. kaikkien ruutujen tarkastelu kartalla ja ruutukohtainen päivittyvä selvitysaste.
Valtakunnan atlasterveisin Heidi & Aapo
Orioluksen atlasvastaavat Oskari ja Veikka
P.S. Lintuatlas oli esillä Ylen uutisissa. Lue lisää:
https://yle.fi/uutiset/3-12384042