Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Eurobirdwatch -yhteishavannointia Punkaharjun levikkeellä 30.9.-1.10.2023

Eurobirdwatch on koko Euroopan laajuinen muuttolintutapahtuma. Punkasalmen ja Laukansaaren välisellä P-paikalla lauantaina ja sunnuntaina (30.9.-1.10.2023). Lintuopas paikalla klo 7-12. Lue lisää tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhditys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

  

Kevät etenee keinahdellen

Lisätty 10.04.2022

Viimeisen viikon aikana sää on ollut ajankohtaan nähden melko kylmä, joka on jarruttanut muuttoa. Viime päivien aikana tuulet ovat kuitenkin kääntyneet tuulemaan etelästä ja kelit ovat lämmenneet. Pitkälle venynyt talvi on aiheuttanut linnuille kovia muuttopaineita, jotka ovat vihdoin päässeet purkautumaan.

Maaliskuun loppu ja huhtikuun alku olivat kylmiä, mutta 7. huhtikuuta tuulet alkoivat jälleen puhaltaa etelästä ja toivat meriharakan Savonlinnaan. Seuraavana päivänä saapuivatkin jo Etelä-Savon ensinmäiset kuovit Mikkelin Suomenniemelle sekä Puumalaan. Mikkelin Suomenniemellä havaittiin samana päivänä myös virtavästäräkki.
 
Huhtikuun 9. oli ensimmäinen todellinen kevätpäivä, joka toi paljon muuttajia Etelä-Savoon. Viivästyneen talven takia muuttopaine on linnuilla kova, jonka takia heti kelien parannuttua nopeimmat lentäjät saapuivat Etelä-Savoon, vaikkain lunta on edelleen paljon. Ensimmäiset västäräkit ja niittykirviset saapuivat jo useaan paikkaan. Myös muita muuttolintuja, kuten töyhtöhyppiä, lokkeja ja peippoja saapui Orioluksen alueelle paljon lisää. Sama meno jatkui 10. päivä. Jos sääennusteisiin on luottaminen, muuttosäitä on luvassa seuraavallekkin viikolle.
 
Tämän kevään ensimmäisiä havaintoja Etelä-Savossa:
- mustavaris, kulorastas (3.4.)
- meriharakka (7.4.)
- naurulokki, kuovi, virtavästäräkki (8.4.)
- västäräkki, niittykirvinen, selkälokki, kalalokki, lehtokurppa,
tuulihaukka (9.4.)
- ruskosuohaukka, sääksi, punakylkirastas (10.4.)