Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Orioluksen yölaulajaretki Mikkelissä sunnuntai-iltana 4.6.2023

Yölaulajaretki alkaa Mikkelin Kenkäverosta 4.6.2023 klo 21. Kesto noin 2 tuntia.

 

Uutta lintuatlassivuilla

Orioluksen lintuatlassivuille on nyt lisätty taulukko, josta voit ottaa vastuullesi atlasvastaavan kautta lintuatlasruutuja Etelä-Savon alueelta. Pääset sivulle tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhditys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

  

LINNUSTONSEURANTA

Linnustonseuranta tuottaa korvaamatonta aineistoa tutkimuksen tarpeisiin. Aineiston keruu perustuu lähes täysin vapaaehtoisten harrastajien työpanokseen. Vuosittain seurantoihin osallistuu toista tuhatta vapaaehtoista, mutta uudet avustajat ovat aina tervetulleita. Eniten apua tarvitaan pesimäkauden seurantoihin ja talvilintulaskentoihin Keski- ja Pohjois-Suomessa.

 

Havaintoaineistoihin perustuvan tutkimuksen avulla pyritään selvittämään, miten lajien kannat ovat muuttuneet ja mitkä tekijät ovat näiden muutosten takana. Seurannat ovat myös avainasemassa suojelupäätöksiä tehtäessä.

 

Lisätietoja Luonnontieteellisen keskusmuseon organisoimista linnustonseurannosta: 

https://www.luomus.fi/fi/linnustonseuranta

 

Laskijoilla on vuosittainen tapaaminen sekä laskijaverkko, joiden avulla laskijat voivat oppia toisiltaan ja tutustua toisiinsa. Lintuseurannat ovat hieno harrastus, joka myös hyödyntää lintujen suojelua.

 

 

Vesilintulaskentohin kaivataan lisävoimia

Uusia laskentakohteita olisi hyvä saada kaikkien yhdistysten alueelle, myös Orioluksen alueelle, ja myös karuille vesille, lammille ym. kautta koko maan. Seurantamuotona vesilintuseuranta on helppo - se sopii niin tuoreelle harrastajalle kuin kokeneelle konkarillekin, eikä vie kohtuuttomasti aikaa. Nyt toivotaan joko ihan uusia laskentapisteitä tai vanhojen laskentapisteiden uudelleen aktivointia.

Vesilintulaskennan sivuilla on kartta, josta näkyy suurin osa vesilintulaskentakohteista, joista on aikavälillä 1986-2014 tehty laskenta. Näistä vain pieni osa on tällä hetkellä aktiivisia.

http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskennat-lintutorneista

Vesilintulaskennat lintutorneista-sivulla on yhdistyksittäin lueteltu vesilintulaskentaa soveltuvia kohteita. Näistä suurin osa on vapaana, ja näistä toivotaan laskentatuloksia, jotta saataisiin vertailuaineistoa vuosien 2004-2006 tuloksiin.

http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta

Jos innostut, niin perusta uusia laskentapisteitä, tai aktivoi vanha laskentapiste tai tee lintutornilaskenta. Lisätietoja: 

Pt. Juha Honkala

Juha Honkala
Museomestari
Linnustonseuranta
Eläintieteen yksikkö

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Helsingin yliopisto
PL 17 (Pohjoinen Rautatiekatu 13)
00014 Helsingin yliopisto

puh: +358-0294-28850 / juha.honkala@helsinki.fi
gsm: +358-(0)50-318 2334
 
  Selkälokkeja