Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Orioluksen yölaulajaretki Mikkelissä sunnuntai-iltana 4.6.2023

Yölaulajaretki alkaa Mikkelin Kenkäverosta 4.6.2023 klo 21. Kesto noin 2 tuntia.

 

Uutta lintuatlassivuilla

Orioluksen lintuatlassivuille on nyt lisätty taulukko, josta voit ottaa vastuullesi atlasvastaavan kautta lintuatlasruutuja Etelä-Savon alueelta. Pääset sivulle tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhditys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

  

Kuikkia havainnoimaan

Kuikka oli v. 2010 BirdLifen "vuoden lintu" ja silloisista havainnoista on julkaistu kattava artikkeli Linnut vuosikirjassa 2012. Kannanarviointi perustui kuitenkin osittain puutteellisen havaintoaineiston takia yleistyksiin ja kaiken mahdollisen taustatiedon hakemiseen. Yhteenvetona todettiin, että Suomen kuikkakanta on lähes kaksinkertaistunut 25 vuodessa. Syyt ovat osittain epäselviä, mutta ainakin vedenkorkeuden säännöstelyn vähentyminen on pelastanut pesiä hukkumiselta ja oma osansa lienee myös siinä, että kuikan ja ihmisen suhde on hiljalleen muuttunut hyväksyvämmäksi.

 

Vuodesta toiseen jatkuva kuikkahavainnointi (reviirit, poikueet) on tällä hetkellä harvojen käsissä ja keskittyy pääosin KSLY:n (Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys) alueelle. Niinpä BirdLifen kuikka-ryhmä (www.birdlife.fi/gavia) etsii henkilöitä, joilla olisi mielenkiintoa joko jo aloitettuun tai pian aloitettavaan kuikkien pitkäaikaisseurantaan alueellaan. Tavoitteena on saada luotettavaa tietoa kuikkakantojen kehityksestä eri puolilla Suomea. Kun tietoa kerääntyy, niin voidaan entistä luotettavammin saada selville kannan kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ja vaikuttaa mahdollisesti kuikan ja vesialueiden suojeluun.

 

Toivomme saavamme mukaan henkilöitä, jotka voisivat tehdä järvillä säännöllisiä kevät- (toukokuu) ja poikaslaskentoja (kesä-heinäkuu). Laskennat tulisi tehdä kiertämällä veneellä vesistöjä mahdollisimman tyynellä säällä aina samaa reittiä käyttäen ja suunnilleen samaan vuodenaikaan, jotta laskennat olisivat mahdollisimman luotettavia ja samanlaisia vuodesta toiseen. Pienempien vesien seuraamiseen voi myös riittää rannalta tapahtuva havainnointi. Laskentojen ei tarvitse välttämättä olla jokavuotisia. Ilmoittautua voi kuikka-ryhmän puheenjohtajalle: Pekka Lehtonen, pelehtonen@gmail.com, p. 040 5211538.

 

Kuva: Pekka Lehtonen