Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Orioluksen tulevat retket ja tapahtumat!

Mm. matalan kynnyksen lintukävelyitä ja tornipäivystyksiä, katso lisää tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhdistys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

PINNAKILPAILUT

 

 

 

Orioluksen Pinnakisat vuonna 2016

 
Kilvoitella voi kahdessa sarjassa: Yleinen sekä Eko.

Ilmoittautuminen kisaan tapahtuu lähettämällä havaitsemiensa lintulajien määrän (ja Ekosarjassa lähtöruudun) sihteeri Esa-Matti Lampiselle osoitteeseen morakhai (at) gmail.com.   Milloin?
Kilpailuaika on 1.1.2016 - 31.12.2016. 

Missä?
Kilpailualueena on Orioluksen alue, siis liki koko Etelä-Savo. Ekosarjaan osallistujat määrittävät kisaan ilmoittautuessaan myös koko kisa-ajaksi kotipesän, josta retket alkavat ja johon ne päättyvät.

Kuinka osallistua?
Mukaan pääsee astumalla ovesta ulos luontoon (tai vähintäänkin seuraamalla ikkunasta, mitä takapihan koivun oksilla tapahtuu), pitämällä kirjaa havaituista lajeista ja ilmoittamalla ne kisamestarille osoitteeseen morakhai@gmail.com. Pinnatilannetta päivitetään muutaman kerran kisan aikana. Mukaan kilpailuun voi toki ilmoittautua myöhemminkin, jos ensimmäinen tilannekartoitus sattuu menemään ohitse.

Miten?
Yleisessä sarjassa lintujen perässä liikkumista ei ole rajoitettu (kunhan toiminta tapahtuu lintuja tai muuta luontoa häiritsemättä). Eko-sarjassa liikutaan lihasvoimin, oli se sitten maalla taikka vesillä.
Pinnan saa jokaisesta varmuudella tunnistetusta lajista. Havaintojen syöttäminen Tiiraan (tiira.fi) on myös vahvasti suositeltavaa, jo pelkästään kirjan pitämiseksi omista havainnoista. Harvinaisista lajeista täytetään myös tarvittaessa lomakkeet ARK:lle havainnon asianmukaisen rekisteröinnin varmistamiseksi.

Miksi?
Pinnakisan tarkoituksena on tuoda lisää intoa luonnossa retkeilyyn ja sen ilmiöiden havainnointiin leikkimielisen kilpailun kautta. Ilmoittamalla havainnot Tiira-järjestelmään tuetaan linnuston seurantaa ja tutkimusta. 
Osallistujat tulevat saamaan upeita kokemuksia luonnossa sekä iloa niin vanhojen tuttujen lajien kohtaamisesta kuin uusista oivalluksista lintujen maailmasta. Osallistujien kesken arvotaan kummassakin sarjassa 50e lahjakortit Lintuvarusteeseen.

Ilmoittamalla tammi-helmikuun pinnasaldon maaliskuun ensimmäisen viikon aikana saadaan kisa hyvään alkuun.

 

Linturikasta vuotta toivottaa

Esa-Matti Lampinen

lisätietoja: morakhai (at) gmail.com  

 

2015 pinnakilpailun tulokset

Kolme parasta sarjoittain:
 
Yleinen sarja

Juha Rummukainen 184
Potu Suojarinne 168
Eino Repo 160

Ekosarja

Juha Rummukainen 144
Esa-Matti Lampinen 139
Potu Suojarinne 119

Onnittelut voittajille ja kiitokset osallistujille.
Kaikkien osallitujien kesen arvotaan lahjakortit Lintuvarusteeseen Orioluksen kevätkokouksen yhteydessä 19.3. Mikkelin Ammattikorkeakoulun Mikpolisalissa.

 

Vuoden 2014 pinnakilpailun tulokset

Vuosipinnakisa

Miska Loippo (215 p.) , Hannu Räsänen (204 p.) , Juha Rummukainen (200 p.). Potu Sojarinne (189 p.), Eino Repo (188 p.), Elina Enho (162 p.), Kristiina Järvenpää (162 p.), Arto Linnas (122 p.) ja Harri Okkonen (130 p.).

 

Ekopinnakisa

Juha Rummukainen (165 p.), Timo Luostarinen (145 p.), Esa-Matti Lampinen (142 p.), Tuomas Manninen (138 p.) Potu Suojarinne (135 p.), Osmo Ojamies (98 p.), Matti Haikonen (94 p.), Sirkku Viuhkonen (86 p.), Kristiina Järvenpää (79 p.), Arto Linnas (72 p.), Eino Repo (66 p.) ja Harri Okkonen (65 p.).

 

Pinnakisan palkinnot arvottiin vuosikokouksessa. Voittajat olivat Osmo Ojamies, Potu Suojarinne ja Arto Linnas.

 

ONNITTELUT VOITTAJILLE!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kottaraisia

Kuva: Pekka Lehtonen